December 8, 2010

And The Nominees Are….

December, dus is het is weer tijd voor lijstjes: wat waren de beste wetenschapsmedia van 2010? #tromgeroffel….

Deze prijs bestaat overigens in het echt: Hij heet “de Gouden Vos” en wordt toegekend door wetenschapsvoorlichters, verenigd in het platform Wetenschapscommunicatie (PWC). Daar hoor je wellicht enige gezonde scepsis bij hebben, maar dat even terzijde.

Weinig verrassend
De diverse winnaars van deze Gouden Vos zijn nauwelijks verrassend. In 2008 won Noorderlicht, in 2009 de redactie van Hoe?Zo!. De genomineerden zijn voor de hand liggend:de wetenschapsredacties van NRC & Volkskrant en ook ons universiteitsblad Delta. Stuk voor stuk degelijke en uitstekende media, begrijp me niet verkeerd. Alleen: hoe groot is hun bereik?

Dilemma
Dat is het dilemma van elke wetenschapsvoorlichter: je kunt op zoek naar een medium dat degelijke diepgang oplevert, en dus een mooi inhoudelijk verhaal. Niks mis mee, maar laten we eerlijk zijn: het wordt door weinig mensen gelezen, en dat waren toch al ‘fans’ van wetenschap.
OF: je kunt een medium opzoeken met een groot bereik, maar dan moet je genoegen nemen met oppervlakkige berichtgeving en soms een uitglijer. Maar: je bereikt dan wel veel mensen die (nog) niet zo veel met wetenschap hebben.

Veilige haven
Naar mijn smaak kiezen wetenschapsvoorlichters nog te vaak voor de ‘veilige haven’ van de diepgang, en dat zie je terug in de traditionele nominaties voor de Gouden Vos. Ik heb ooit een poging gedaan RTL verslaggever Bart Hettema te nomineren, voor zijn prima reportages over onder andere ruimtevaart en sterrenkunde, maar die haalde de groslijst niet eens.

Hoenderhok 
Dit jaar heb ik niets over de Gouden Vos gehoord, dus dat is een uitgelezen kans om eens een knuppel in het hoederhok te gooien en mijn eigen lijstje genomineerden op te stellen.
Daar staan media op die een groot bereik hebben en tegelijk heel goed over wetenschap kunnen berichten. Ik nomineer er vier hieronder, suggesties voor een vijfde zijn welkom.

Komt ie dan, in willekeurige volgorde… #meertromgerofffffel

1. Nu.nl
Een gigantisch veelgelezen internetportal (14 miljoen pageviews per dag), maar dan wel met een eigen wetenschapsredactie. Daardoor zijn hun stukken meestal net wat uitgebreider dan bijvoorbeeld ANP. Daar nemen ze ook artikelen van over, net als van de uitstekende website allesoversterrenkunde van Govert Schilling. Daardoor is hun wetenschap vaak van prima niveau, met een groot bereik.
Maar nu.nl heeft nog een ander voordeel, het fungeert ook als persbureau. Ik had deze week een aardig voorbeeld over de liefdesrelatie met producten: leuk verhaal, maar lastig omdat de promovenda geen Nederlands spreekt. Tip aan nu.nl en het verhaal vind verder zijn weg wel. Over het gebruik van hun content door anderen doen ze blijkbaar niet moeilijk.

2. RTL Nieuws
Wat een fijne redactie om mee te werken, altijd open voor nieuwsverhalen over wetenschap. Ze zijn altijd bereid om even met je te kijken ‘of er iets inzit’ en de redactie is klein genoeg om snel persoonlijke verstandhouding mee aan te knopen. Vooral erg prettig in de omgang, een incidentje hier en daar uitgezonderd (de redactrice die weigerde te accepteren dat je echt niet zo even kunt zeggen of de giftige modder in Hongarije radioactief is, en al helemaal niet of dat er toe doet). Die vergeef ik ze graag.
De hoofdredacteur van RTL Nieuws heeft wel wat met wetenschap, waardoor er vaker dan bij de collega’s van NOS wetenschap in RTL zit, heb ik de indruk.

3. GeenStijl
Ik durf bijna niet: GeenStijl. Het is een onvoorspelbaar medium, dus lopen we er meestal voorzichtig met een boog om heen. Maar toch, GeenStijl kan af en toe verrassend met een stevig wetenschapsonderwerp uit de hoek komen. Gewoon, omdat het kan.

Daarbovenop kan de discussie onder de reaguurders behoorlijk inhoudelijk worden. Het merendeel is ongenuanceerd melig, maar als het over de stempels van het ingestorte gebouw in Rotterdam gaat, dan blijken er heren (meestal)  tussen met  heel wat kennis van zaken. Het bereik is natuurlijk fantastisch.

4. Hart van Nederland
Voor sommige vakgenoten wellicht vloeken in de kerk, maar dat zien ze volgens mij verkeerd: Hart van Nederland heeft een goeie stabiele redactie en kan heel goede verhalen over wetenschap maken. Je moet het uiteraard wel afstemmen op het medium: het gaat over mensen en dus emotie, maar die invalshoek is best vaak te vinden. Wetenschappers zijn ook mensen.

Een mooi voorbeeld was een repo over de Rubble Radar, onderzoek naar een radar die de beweging van een borstkas kan zien (doppler) bij iemand die onder het puin ligt. En dus in principe het verschil tussen een levend en een dood slachtoffer van een aardbeving. Cruciale informatie bij een ramp, en dus helemaal Hart van Nederland. Dat het apparaat er nog lang niet was, dat gaf niet.

Ik heb meegemaakt dat ik over een onderwerp zowel het Journaal, RTL Nieuws en Hart van Nederland op bezoek had. Vaak genoeg was de repo van HvNL gewoon het best van de drie. Ze doen niet heel veel aan wetenschap, maar dat zou ook aan de wetenschapsvoorlichters kunnen liggen?

Suggesties?
Voor de vijfde nominatie sta ik open. In dit lijstje is een groot bereik wel een voorwaarde. Welke heb ik gemist? Kom maar door! En stemmen kan uiteraard ook in de comments. U kunt NU drukken…

De uitslag wordt binnenkort bij een groot galadiner bekend gemaakt.

Michel

Photo by Nicole Honeywill on Unsplash

Share

You may also like...

5 Responses

 1. Karen Collet says:

  Wat zou je zeggen van wij allen, twitterende bloggende WeVo’s. WeJo’s, onderzoekers, studenten, geinteresseerden, vossen en raven door elkaar. Er ontstaat zowaar een echte dialoog. Dat vind ik toch wel DE ontwikkeling van het afgelopen jaar..

 2. Een geweldige website waar met veel liefde aan wordt gewerkt, vind ik http://www.scientias.nl, ze maken erg goed gebruik van nieuwe media, en al het actuele en interessante nieuws is er wel te vinden.

 3. Jerry says:

  Is Labrad van de uni in Nijmegen geen goed voorbeeld van groot bereik?

 1. September 14, 2014

  […] Ik vind Hart van Nederland een onderschat medium. Dat heb ik al eens eerder betoogd, toen ik ze in een eerder blog ‘nomineerde’ voor een wetenschapsprijs. Ze berichten natuurlijk niet zo vaak over wetenschap en […]

 2. August 30, 2016

  […] Dus ik ga het maar weer eens omdraaien. In plaats van op journalisten te mopperen, ziehier onder mijn lijstje favoriete […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.