January 18, 2023

‘Geen rocketscience’

Beetje flauw natuurlijk, deze toot (mastodon-tweet): ‘Volgens mij ga ik daarover 😉’. Ik zag deze week het decembernummer van ons lijfblad C liggen, het communicatievakblad van Logeion. Daarop stond de streamer “Communicatie is geen rocketscience”. Voor zover ik het weet ben ik de enige afgestudeerde rocket scientist in het communicatievak, dus dat is mijn domein. Mijn tweede gedachte was: ‘Nou, volgens mij is Elon Musk hard bezig te bewijzen dat communicatie (Twitter) een stuk MOEILIJKER is dan rocketscience (SpaceX)”. En mijn derde, al mijmerend op de fiets: waarom zéggen wij dit toch zo vaak over ons vak?

Want dat is gek. Je zult een professional niet zo snel horen zeggen dat ‘hersenchirurgie geen rocketscience is’ (geniale sketch, dat wel). Een rechter zal het niet over zijn vak zeggen, en een topkok ook niet. Maar wij van de communicatie doen het wel.

Voor mij persoonlijk heeft het nog een extra kant. Als rocket scientist stel ik natuurlijk helemaal niks voor, maar als communicado heb ik mijn sporen verdiend (net als de geïnterviewde overigens). En toch laat ik regelmatig heel bewust vallen dat ik eigenlijk een ruimtevaartingenieur ben. Mijn prestaties in het communicatievak leveren bij mijn gesprekspartners vaak vrije lauwe reacties op, maar rocket scientist: wow. Het dwingt meer respect af, en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Ik zou het mooi vinden als ik dat niet meer hoefde te doen. Maar dan moeten we wel ophouden met ons eigen vak omlaag halen, vaak onbewust. Kom op: het is een hondsmoeilijk ambacht, en het kost jaren om er goed in te worden. Net als rechter worden, hersenchirurg, of topkok.

De streamer riep bij mij wel de vraag of de geïnterviewde het echt zo gezegd heeft. Nee natuurlijk, zag ik toen ik het interview doorkeek. “Communicatie is misschien geen rocketscience, maar het is wél een vak. En daar mogen we trots op zijn.”

Dat zijn maar liefst vier communicatielessen in één: pas op met ontkenningen, clichés zijn riskant in de journalistiek, de kop dekt zelden de lading, maar vooral: als je zoiets moet zeggen, dan voelt de ontvanger dat het eigenlijk niet waar is. Waardoor de uitspraak precies het omgekeerde doet van wat de geïnterviewde beoogt, met als ‘killer’ de streamer op de voorpagina. En volgens mij ook precies het omgekeerde van wat ons vakblad beoogt.

Gelukkig heeft Logeion een nieuwe voorzitter, in de persoon van Jos Govaart, waarvan ik weet dat hij het belang van trotser zijn op ons vak heel goed snapt. Hij heeft werk te doen. Hopelijk vindt ie ook tijd om even koffie te gaan drinken op de redactie van zijn eigen blad.

Michel

Share

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.